Kjo erëz bën çudira në organizëm: Çfarë shëron speci i ëmbël i bluar

Speci i bluar ndikon pozitivisht në shëndetin e gja’kut, syve dhe pengon dëmtimet dhe përflakjet në trup!

Speci i ëmbël i bluar përftohet me tharjen dhe bluarjen e specit të kuq dhe, pos që ushqimit të ketë shije të pasur, ka edhe cilësi të shumta shëruese, transmeton Telegrafi.Speci i bluar përmban vitaminën E, beta-karotenin, luteinën dhe zeaksantinën, që e bën ilaç të shkëlqyeshëm natyral për shëndetin e syve dhe mbrojtjen e të shikuarit.Hulumtimet kanë treguar që konsumimi i specit të bluar ul rre\zikun nga sëmu\ndjet degjeneruese të syve, kat\arakti dhe verbëria e pleqërisë.Është e njohur që përmban edhe kapsaicinë, komponent i cili rregullon përflakjet në organizëm dhe ndikon pozitivisht në sistemin e organeve të tretjes.Hulumtimet tregojnë që kjo erëz shton nivelin e kolesterinës së mirë në gja\k dhe kështu zvogëlon rrez\ikun nga sëm\undjet e zemrës.

Studimet kanë treguar që materiet ushqyese të cilat i përmban speci (luteina, beta-karoteni dhe ze\aksantina) me sukses mposhtin str\esin oksidativ i cili rrit rre\zikun nga shfaqja e kardinomit.Gjithashtu, kapsaicina zvogëlon rrezikun nga shfaqja e qelizave malinje, prandaj konsiderohet që speci i bluar ka veprim an\tikanc\erogjen.Pos përparësive të përmendura, speci i kuq i bluar rregullon nivelin e sheqerit në gja\k, përmban hekur dhe vitaminë A dhe vetvetiu është i shkëlqyeshëm për shëndetin e qarkullimit të gja\kut, mirëpo lirisht mund të përdoret edhe gjatë dietës.Vërejtje: Specin e kuq të bluar mund ta përdorni në përgatitjen e gjellëve të ndryshme, mirëpo është me rëndësi të verifikoni cilën d\ozë bën ta përdorni. /Telegrafi/i/